Salaojaremontti

15.10.2020
"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."
"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."

Silja Kiehelä

Kun Silja perheineen osti itselleen kodin Lempäälästä, tiedettiin ensimmäisen muutostyön olevan salaojaremontti. Talon salaojitus oli 80-luvulta ja sen ajan standardit toista luokkaa, kuin nykyään, eikä salaojituksen kunnosta ollut takeita.

Ällän mallisen omakotitalon salaojittaminen ajateltiin olevan isohko urakka ja siitä aiheutuva pihan mylläys varmasti näkyy myös sisällä asukkaiden mukana kantautuvana hiekkana ja pölynä. Odotuksena oli myös, että samalla etupihan laatoitus siistiytyisi. Isoissa laatoissa näkyi roudan aiheuttama muutos sekä nurmi oli vallannut jo puolet alueesta.

"Saimme hyvin konkreettista tietoa tulevasta urakasta, mitä asiat tarkoittavat käytännössä."

Salaojaurakkaan Kiehelät saivat tarjouksen viideltä yritykseltä, joista Tontix vakuutti heidät parhaiten. Silja kertoo heidän saaneen todella konkreettista tietoa tulevasta urakasta ja mitä asiat tarkoittavat käytännössä. Se oli erittäin positiivista.

Urakan aikana perheen elämä otettiin huomioon todella hyvin, joka näkyi esimerkiksi siinä, että pihalaatoitus purettiin viimeisenä pois, jotta ne olisivat mahdollisimman vähän aikaan poissa käytöstä. Silja koki ainutlaatuisena myös sellaisen erityisen huomioinnin, kun myös pihasuunnitelmia tekevä Veli-Matti kysyi kaivuutyömaalta löytyneistä kivistä, haluaako Silja hänen säästävän ne pihapengerryksiin. Veli-matilta tuli myös todella hyviä ehdotuksia urakan aikana, mihin voidaan käyttää ylimääräisiä laattoja. "Ja kerran töistä tullessa meille oli jopa takaovelle ilmestynyt laatoista tehty terassi. Aikaisemmin siinä ei ollut mitään" Silja kehuu.

Veli-Matilta tuli myös ehdotus, että sivupihalle lasten leikkipaikkaan laitettaisiin siirtonurmi, ettei loppukesä mene kantautuvan mullan siivoamiseen. Muutenkin Kiehelät kokivat Veli-Matin ottavan erityisen tarkkanäköisesti huomioon juuri heidän perheen tilanteen.

Odotukset urakan lopputuloksesta ylittyi monella tavalla. Monenlaiset pienet asiat ja huomioimiset urakan aikana teki ylivertaisen kokemuksesta. Veli-Matin idearikkaus ja ehdotukset pihan ylijäämämateriaalin hyödyntämiseen oli suuri plussa. Aikaisemmasta salaojaremontti kokemuksesta Siljalla oli jäänyt mieleen äärettömän ruma patolevy. Tässä remontissa oli sellaista esteettistä suoritusta, että sen eteen saatiin lista ja nyt työ näyttää viimeistellyltä.

"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."