Kunnan viemäriverkostoon liittyminen

17.09.2020

Heidi ja Jouni Kankkonen

Lempääläläisillä Heidi ja Jouni Kankkosella tuli aika siirtyä mukaan kunnallistekniikkaan. Tiedettiin urakasta tulevan mittava, kun rinteessä sijaitsevan omakotitalon pihapiiri toi urakkaan omat haasteensa. Ajatuksena oli siistiä pihaa muutenkin, kun on kaivuri valmiiksi tontilla. Heidin toiveena oli, että jos kaivuutyömaalta löytyy kiviä, niitä käytettäisiin rinteessä. Toiveena oli myös, ettei vesi- ja viemäriverkosto olisi pitkään poikki ja arki pystyisi pyörimään sisällä mahdollisimman normaalisti.

Paikallisena toimijana Tontix tuli ensimmäisenä mieleen, jolta kysyttiin tarjous urakkaan. Osa työtehtävistä jätettiin avoimeksi sopimusvaiheessa, sovittiin että edetään maaston mukaan. Urakoitsijan kokemuksesta oli paljon apua, Kankkosilla ei itsellä ollut minkäänlaista kokemusta maarakennuksesta. Koko urakka oli erittäin joustava, Jouni kiittelee.

Ei osattu ajatella, että tästä pihasta saisi näin viihtyisän ja näin paljon käytännöllisemmän.

Vanha rinnepiha vaati enemmän työtä, mitä Jouni oli ajatellut alkuun. Kun kaivuri myllää ja maa pölisee, se luonnollisesti näkyy lapsiperheessä myös sisällä, kun kuljetaan sisältä ulos ja takaisin. Sen sijaan vesi ja viemäri oli poissa käytöstä vain 2 tuntia ja perhe elo ei kärsinyt siitä ollenkaan. Vanhemmissa kohteissa on aina haasteensa, kaikki ei ole välttämättä sitä, mitä piirroksissa näyttää. Voi löytyä vaikka minkälaisia pihan aikaisemman elämän tuomia yllätyksiä

Pihan ylijäämä maa osattiin hyödyntää muualla pihassa, muruakaan maata ei tarvinnut viedä pois. Tontin alanurkkaus oli jäänyt kokonaan hyödyntämättä, nyt sinne tehtiin kulkureitti ja tasanne trampoliinille ja muille lasten pihaleikeille.

Koko urakka ylitti pariskunnan odotukset. "Ei osattu ajatella, että tästä pihasta saisi näin viihtyisän ja näin paljon käytännöllisemmän" sanovat Heidi ja Jouni moneen kertaan haastattelun aikana. Kiviseinä ja sen patiotasanne ovat ehdottomasti pihan sydän, jonka Veli-Matti visioi ja toteutti pihaan. Jouni sanoo kutsuvansa Veli-Mattia artistiksi, jolla on sellaista visuaalista silmää, että osaa nähdä mielessään lopputuloksen ja toteuttaa sen käytännössä.

Me saatiin pihalle lisätilaa ja viihtyvyyttä. Saatiin meidän pihaamme sopivaa täydellisyyttä, jota ei osattu edes unelmoida.