Kunnan viemäriverkostoon liittyminen

Heidi ja Jouni Kankkonen

Lempääläläisillä Heidi ja Jouni Kankkosella tuli aika siirtyä mukaan kunnallistekniikkaan. Tiedettiin urakasta tulevan mittava, kun rinteessä sijaitsevan omakotitalon pihapiiri toi urakkaan omat haasteensa. Ajatuksena oli siistiä pihaa muutenkin, kun on kaivuri valmiiksi tontilla. Heidin toiveena oli, että jos kaivuutyömaalta löytyy kiviä, niitä käytettäisiin rinteessä. Toiveena oli myös, ettei vesi- ja viemäriverkosto olisi pitkään poikki ja arki pystyisi pyörimään sisällä mahdollisimman normaalisti.

Paikallisena toimijana Tontix tuli ensimmäisenä mieleen, jolta kysyttiin tarjous urakkaan. Osa työtehtävistä jätettiin avoimeksi sopimusvaiheessa, sovittiin että edetään maaston mukaan. Urakoitsijan kokemuksesta oli paljon apua, Kankkosilla ei itsellä ollut minkäänlaista kokemusta maarakennuksesta. Koko urakka oli erittäin joustava, Jouni kiittelee.

Ei osattu ajatella, että tästä pihasta saisi näin viihtyisän ja näin paljon käytännöllisemmän.

Vanha rinnepiha vaati enemmän työtä, mitä Jouni oli ajatellut alkuun. Kun kaivuri myllää ja maa pölisee, se luonnollisesti näkyy lapsiperheessä myös sisällä, kun kuljetaan sisältä ulos ja takaisin. Sen sijaan vesi ja viemäri oli poissa käytöstä vain 2 tuntia ja perhe elo ei kärsinyt siitä ollenkaan. Vanhemmissa kohteissa on aina haasteensa, kaikki ei ole välttämättä sitä, mitä piirroksissa näyttää. Voi löytyä vaikka minkälaisia pihan aikaisemman elämän tuomia yllätyksiä

Pihan ylijäämä maa osattiin hyödyntää muualla pihassa, muruakaan maata ei tarvinnut viedä pois. Tontin alanurkkaus oli jäänyt kokonaan hyödyntämättä, nyt sinne tehtiin kulkureitti ja tasanne trampoliinille ja muille lasten pihaleikeille.

Koko urakka ylitti pariskunnan odotukset. "Ei osattu ajatella, että tästä pihasta saisi näin viihtyisän ja näin paljon käytännöllisemmän" sanovat Heidi ja Jouni moneen kertaan haastattelun aikana. Kiviseinä ja sen patiotasanne ovat ehdottomasti pihan sydän, jonka Veli-Matti visioi ja toteutti pihaan. Jouni sanoo kutsuvansa Veli-Mattia artistiksi, jolla on sellaista visuaalista silmää, että osaa nähdä mielessään lopputuloksen ja toteuttaa sen käytännössä.

Me saatiin pihalle lisätilaa ja viihtyvyyttä. Saatiin meidän pihaamme sopivaa täydellisyyttä, jota ei osattu edes unelmoida.


"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."
"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."

Salaojaremontti

Silja Kiehelä

Kun Silja perheineen osti itselleen kodin Lempäälästä, tiedettiin ensimmäisen muutostyön olevan salaojaremontti. Talon salaojitus oli 80-luvulta ja sen ajan standardit toista luokkaa, kuin nykyään, eikä salaojituksen kunnosta ollut takeita.

Ällän mallisen omakotitalon salaojittaminen ajateltiin olevan isohko urakka ja siitä aiheutuva pihan mylläys varmasti näkyy myös sisällä asukkaiden mukana kantautuvana hiekkana ja pölynä. Odotuksena oli myös, että samalla etupihan laatoitus siistiytyisi. Isoissa laatoissa näkyi roudan aiheuttama muutos sekä nurmi oli vallannut jo puolet alueesta.

"Saimme hyvin konkreettista tietoa tulevasta urakasta, mitä asiat tarkoittavat käytännössä."

Salaojaurakkaan Kiehelät saivat tarjouksen viideltä yritykseltä, joista Tontix vakuutti heidät parhaiten. Silja kertoo heidän saaneen todella konkreettista tietoa tulevasta urakasta ja mitä asiat tarkoittavat käytännössä. Se oli erittäin positiivista.

Urakan aikana perheen elämä otettiin huomioon todella hyvin, joka näkyi esimerkiksi siinä, että pihalaatoitus purettiin viimeisenä pois, jotta ne olisivat mahdollisimman vähän aikaan poissa käytöstä. Silja koki ainutlaatuisena myös sellaisen erityisen huomioinnin, kun myös pihasuunnitelmia tekevä Veli-Matti kysyi kaivuutyömaalta löytyneistä kivistä, haluaako Silja hänen säästävän ne pihapengerryksiin. Veli-matilta tuli myös todella hyviä ehdotuksia urakan aikana, mihin voidaan käyttää ylimääräisiä laattoja. "Ja kerran töistä tullessa meille oli jopa takaovelle ilmestynyt laatoista tehty terassi. Aikaisemmin siinä ei ollut mitään" Silja kehuu.

Veli-Matilta tuli myös ehdotus, että sivupihalle lasten leikkipaikkaan laitettaisiin siirtonurmi, ettei loppu kesä mene kantautuvan mullan siivoamiseen. Muutenkin Kiehelät kokivat Veli-Matin ottavan erityisen tarkkanäköisesti huomioon juuri heidän perheen tilanteen.

Odotukset urakan lopputuloksesta ylittyi monella tavalla. Monenlaiset pienet asiat ja huomioimiset urakan aikana teki ylivertaisen kokemuksesta. Veli-Matin idearikkaus ja ehdotukset pihan ylijäämämateriaalin hyödyntämiseen oli suuri plussa. Aikaisemmasta salaojaremontti kokemuksesta Siljalla oli jäänyt mieleen äärettömän ruma patolevy. Tässä remontissa oli sellaista esteettistä suoritusta, että sen eteen saatiin lista ja nyt työ näyttää viimeistellyltä.

"Minusta oli todella kiva, että urakan aikana huomioitiin koko ajan juuri meidän perheen tarpeet."